четвртак, 21. јун 2018.


ЗАШТО СРПСКА
ТРЕБА ДА СЕ ЧУВА
ПРВЕ ПЕТОРКЕ
БОШЊАКА
У ПАРЛАМЕНТУ ФБиХ

Пет бошњачких странака у Парламенту Федерације БиХ, показале су невиђено јединство и изгласале закон о изборним јединицама, као одговор на хрватске захтјеве да се престане са праксом по којој је Дом Народа у ствари Дом Кантона гдје Бошњаци бирају свог Хрвата из Горажда, чији глас вриједи колико и из Жупаније гдје је много више Хрвата него у Горажданском Кантону гдје нема ни једног. Или један.
То петочлано јединство таквих је намјера да је чак и ХДЗ 90 био против.
Тим законом, који ће ићи у Дом Народа ФБиХ, иде се у супротност Уставном Суду БиХ који је неке постулате бирања Хрвата прогласио неуставним. Ради се о Љубићевој Апелацији.
Хрвати пријете повлачењем из Парламента Федерације до одлуке ХНС-а.
Што би значило да Власт у Федерацији не постоји. Постоји само Сарајево.
У Републици Српској је цијели догађај прошао незапажено.
Није се огласио Васковић а ни Отац није ништа запријетио.
Хрватски аналитичари у БиХ, имају и тезу да се ради о Бошњачком одустајању од БиХ и настојању да се овлада Федерацијом а да се Република Српска пусти у Самосталност, једнставном одлуком у Народној Скупштини, као што је и Бошњачка Петорка једоставно поништила Хрвате.
Република Српска, међутим, треба да се добро замисли о овом случају.
Босанскохерцеговачка микрогеополитичка ситуација није тако једноставна.
Прво. Бошњаци не могу избрисати Хрвате у Федерацији. Чак и када би их у власти потпуно подјармили и бирали све своје Хасе који узму Хрватство као Једномандатну Драговољну Казну.
Хрватски Териториј у БиХ увијек ће бити Хрватски.
Друго. Ово је само предигра сарајевске муслиманске технологије за коначан обрачун са Српском и Србима.
Њима за укидање Српске, што је програмска ставка СДА, а нико од друге четири Странке, нема ништа против, треба мирна Федерација. Ујаловљена Федерација. Федерација која није Федерација. Федерација која није Ентитет.
Ако нема другог Ентитета, као Стране из Дејтона, бесмислено је да постоји и Први Ентитет. Република Српска.
Стога, Политичко Језгро Српске треба да се замисли и донесе адекватну стратегију за наредни мандат у коме ће ово питање планути.
Засад се Хрвати боре и за опстанак Републике Српске.
Али то неће бити довољно и не може остати на томе.
Република Српска се мора огласити на вријеме и имати спремљених пет корака унапријед. Кад веће нема јединствену Петорку, као Бошњаци.