уторак, 3. мај 2016.

НАРОД
КОЈИ ИМА
ОВАКВЕ ОРГАНИЗАТОРЕ
ПРОТЕСТА,
НЕ ТРЕБА ДА БРИНЕ
ЗА СВОЈЕ
НЕЗАДОВОЉСТВО

Савез За Промјене је објавио, посљедњи пут, Проглас са Позивом на Протесте за Ослобођење Републике Српске.
Какав је Сазап, такав је и Проглас.
Политички Аматеризам. Бесконцептуални Ларпурлартизам. Егзибиционистички Фатализам. Неконзистентни Конгломераторијум. Неполитичка Свакодневна Јадиковка.
► Проглас је писан аматерским неполитичким језиком дневног портализма и ботовског припростог сигнализма. Папци. Понижени Радници. Грађани Другог Реда.
► Инсистира се на ријечи Грађани, што је Сарајевска Унитаристичка Поштапалица. Варалица Лизалица. А и да није, код Срба, у свим сегментима, па и у Политици, то је непозната ријеч, неефикасан мобилизатив, нејасан циљ, неприхватљива алатка.
► Друга несрпска ријеч у том Прогласу су Патриоти. То је такође глас овце јаловице сазаповице. Јер пред својим менторима не смију да кажу било шта што асоцира на Србе и Републику Српску, па говоре о Патриотима. Патриоти су Сарајевско обиљежавање оних који су за Унитарну Босну и Херцеговину.
Ради се, преко Грађана и Патриота, о додворавању Сарајеву а покушају да се намами Српски Народ на Бањалучки Мајдан.
► Проглас је политички неодређен. Због непостојања Политичког Програма За, већ само Рушилачког Повика Против, у разлоге због којих се позива на Протесте, утрпано је све и свја. Од Поскупљења Струје до Дужничког Ропства. Доналд Трамп је овај пут избјегао одговорост.
То не може да буде јасан циљ. Грађани, како Сазап назива Србе, вјероватно су сваког дана незадовољни стотином ствари. Свиме чега се сјете. Али на Протесте За Ослобођење иде се само због једне идеје. Што не мора да значи да је она увијек јасна. А обавезно значи да је никакав страначки канцеларијаш не треба и не може да напише на папиру.
Да умију, Сазаповци би сковали један слоган којим би објаснили све.
Овим Прогласом, они пишу оцу како се дјеца праве.
► Синтагме Катастрофално Стање, Глас Народа, Све Патриоте, Страх који их држи у ланцима, Ослободимо Српску... показују да иза овог свега не стоји Политички Програм. Али не стоји ни минимум одлучности да се Политика и Република Српска схвате као дугорочан посао. Показује поразну суштину да се Протести организују само због Протеста.
► Сазаповци поручују, тим својим Грађанима и Патриотима: „Ако то не урадимо сада мораћемо ћутати и трпити још дуго, дуго времена.“
Овај поетски стих фатализма знак је потпуне политичке неупотребљивости тог покрета, Савеза За Промјене.
Просто је нејасно да ли ово схватити као пријетњу, као посљедњу понуду, као најаву политичке демобилизација Савеза За Промјене, као властито месијанство и добротворство јадним масама којима се, ето, још овај пут нуди помоћ.
► Проглас не показује учешће Страног Суфлераја у овој акцији. Да је има, то би се видјело на стилу и синтагмама. Провјерени јунаци Отпора не би дозволили овакву конфузију.
Из чега закључујем да је од Сазапа и задњи Усрани Странац дигао руке. А не само Младен Иванић.
Мада им могу, бесплатно, савјетовати. Боље, пажљивије, и на вријеме, гледајте шта ради Иванић.
► И, на крају, Проглас јасно каже да то није страначки политички митинг.
То сакривање иза Гласа Народа, сакривање је и властите немоћи. Заваравање Народа да је Сазап њихов Глас.
Политички, то је Манипулација. Обмана. Превара.

И то ће се, коликогод Грађана и Патриота дође на митинг, видјети на лицима, на енергији и на празним неодлучним и неподржавајућим погледима. Нешто слично као што је било код оних који су ходали око Народне Скупштине док су Ранку износили са гујицом доле.