недеља, 13. март 2016.

БАЊАЛУЧКИ
ПУТОКАЗИ
ЕСЕНЕСДЕА

На сједници Градског Одбора СНСД Бањалука, у суботу, кад је усвајана одлука о унутрашњој организацији, догодиле су се три занимљиве ствари.
·        У Одлуци о организацији стоји да су у саставу јединствене градске организације и Актив пензионера. То до сада није практиковано у организацији, осим што је постојао сличан облик у Добоју. Иако је на Сабору покренута таква иницијатива и за ниво СНСД, то није наишло ни на какав одјек и није прихваћено.
·        Стари страначки активист у бањалучкој градској организацији, који се бави пољопривредом, и обрађује 800 дунума земље, изнио је приједлог о Комбинованом сеоском домаћинству, ситна стока, љековито биље и слично, које би у просјеку ангажовало четворо посленика и које не кошта много. Предложио је да се то угради у планове и крене са пилот пројектима. Човјек зна да Република Српска има 1,2 мил хектара обрадиве земље. То је капитал који мало која држава има. А његов приједлог је у складу са мојом глобалном идејом Економија Села. Умјесто офуцаних инфраструктурних пројеката, пластеника и подстицаја.
·        Констатовано је да у широкој мрежи 250 Мјесних Одбора СНСД, траје предлагање кандидата за Начелника и Одборнике и да убједљиво највише приједлога иде Радојичићу у корист. Хилари и Трамп ни присмрдит не могу.
Какве везе имају ове три ствари.
Велике.
Ово су, заједно, наговјештаји могуће трансформације у Странку Социјалног Савеза.
Говорио сам о томе да Есенесде окупља огроман број чланова као и симпатизера и гласача. Најшири и најкомапктнији слој је онај, у нашим оквирима, средњи и сиромашнији. А у посљедњим годинама, у Есенесде се, као искорисници, лишајеви, паразизи, сјецикесе и гуликоже, све више инфилтрирају они који не спадају у те слојеве. Па не могу и не желе да их заступају. Зато пензионери на Сабору предлажу свој актив. Желе да буду уважени. Зато земљодјелац, у овиру Стратегије за Бањалуку, предлаже Пројект Комбиовано Домаћинство. Јер жели да буду уважени интереси земљорадника.  И јер Министарство само звижди у свиралу.
Као јавку о свом интересу Мјесни Одбори практикују, са великим еланом, предлагање кандидата.
Есенесде је досад падао у Бањалуци јер је имао све лошији и лошији састав одборничких листа, играо за малобројну градску рају а запостављао терен и мјесне одборе. То се мора прекинути јер Есенесде има потенцјал, ладно, у организацији, за двапут више одборника него што их сада има у Бањалучкој Скуштини.
Ако се сада издржи у томе, не подлегне притиску Тајкуна и Мајкуна, резултат је изгледан.

Даљи корак мора бити обједњавање и Актива жена и Актива Младих и Актива пензионера у јединствене организационе ћелије. Уз правила да, нпр, младих и жена мора бити половина. У Мјесном Одбору, у Рејонском, ако га буде, у Градском. Али је још важније поштовати структуру чланова и гласача. Свака част директорима и фондашима, буџетлијама и парајлијама. Али ако немаш пољопривреднике, сточаре, воћаре, пензионере, студенте, немаш ништа.