понедељак, 15. октобар 2012.


1805.
BOLEST
LOKALNIH
IZBORA

Čudi me da su stranke na lokalnim izborima uopšte negdje našle birače.
Toliko je kandidata bilo da se jedan šef Oiša ozbiljno šalio rekavši da su došli do svakog glasača i sada traže glasače među onima koji su na konkurentskoj odborničkoj listi.
Izborni zakon je propisao nemoguće izborne procedure. U nemogućoj državi, nemogući zakoni. Svako može formirati kandidatsku grupu pred izbore i prijaviti listu od tridesetak kandidata. Deset posto više nego što ima odborničkih klupa. Cenzus je u tepsiji. Svaka luda kandidatska grupa može da prođe. Dobro. Ne mogu baš svi. Oni Picparkeri i Nezavisnjaci u Banjaluci nisu mogli.
Nekoliko stotina kandidata za odbornike u svakoj pristojnijoj opštini. Oni imaju svoje koncentrične krugove glasača. Ukućani, rodbina, susjedi. Sto glasova. Tri stotine kandidata. Trideset hiljada birača. U tom sitnježu prođe i onaj ko se kandidovao iz zajebancije.
Politika u lokalnoj zajednici je na taj način obezvrijeđena do gole kosti. Banalizovana. Spuštena do beskućništva. Pa će takvi bespolitičnjaci da odlučuju o politici razvoja, infrastrukture, porodične medicine.
Bolest kandidovanja je zahvatila sve slojeve. Ne samo onog Ludog Novinara Trebinjskog. Treba zamisliti situaciju da jedan političar ode za dopsinika u Trebinje. Mihajlica. NPR. Napasnik Atevea iz Trebinja. U kandidate idu i dobrostojeći direktori, i penzioneri, i keramičari, i ljekari. Oni poznati o oni potpuno nepoznati.
Mala količina glasova, potrebna da se prođe u klimatizovanu salu Opštinskog Parlamenta, STJ, snižava cijenu odbornika a podiže cijenu glasa. Oni sa trista, četiristo glasova, koubili su se za preletače. Kad bi neki statistički zavod mogao da evidentira te junake koji mijenjaju skupštinsku većinu kao Maraonustvar, vidjeli bi da su to listom oni koji su lako došli do glasova. Za nekoliko hiljada glasova se treba oznojiti. A za trista. Kako dobio tako dao.
Zabilježeni su slučajevi da neke stranke u pojedinim opštinama imaju po hiljadu i više posmatrača. To su oni junaci koji ispred svake stranke, uredno prijavljeni, gledaju kako idu izbori i bilježe naglas pročitana imena u svoje stranačke članike, pazeći tako ko još nije izašao. Obično svaka stranka ima dva posmatrača, za dvije smjene. Neke, meni veoma drage, mijenjale su posmatrače svakih dva časa. Češao sam se iza sedam uva i hodao u krug dok nisam saznao šta je u pitanju. Svaki od njih je kupljeni glasač. I još njegovih jedno ili dvoje iz porodice. Kad odradiš svoje, čeka trijest, četerest, pedest marki. Bugarski voz je otišao u staro gvožđe. Ko Ćiro.
Lokalni izbori su postali takav sociološki vašar da će uskoro trebati oformiti katedru na političkiom naukama. Za Sociologiju Lokalnih Izbora.
Potrebno je zatvoriti liste i podići izborni cenzus. A za novopridošle zahtijevati potpise u visini četvrtine izašlih na prošlim izborima.
Lokalni izbori su jedna od najpoštenijih banalnih demokratija. ali ne treba ih se tako banalizirati da građani budu potpuno onemogućeni da biraju.
Baš bih glasao za susjeda iznad mene. Uzor čojek. Iz moje stranke. Ali obećao sam tečiću brata od ljubavnice mog druga koji je kandidat Pokreta za Trčitamotrčivamo. Ako me nerko od onih trideset sedam kandidata koje ću sresti do birališta ne zaskoči.