четвртак, 20. септембар 2012.


1781.
PAŠTETA ESDEESA
Onako kako je izveo katastrofalnu privatizaciju državnih preduzeća u ratu, opljačkavši ih i upropastivši ih, i nakon rata, postavljajući na njihovo čelo Krkanment, nazivajući ih manadžerima i bezmismenima, tako Esdees sada privatizuje Republiku Srpsku.
U još jednoj amaterskoj kampanji koju vodi, lansirao je slogan Naša Srpska.
I to tako što je u jednu grafičku paštetu postavio amblem Esdeesa i te dvije riječi. Kadgod pogledam tu njihovu grafičku oblikovštinu dođe mi na misao sintagma Argeta Esdees.
Dobro. Esdees, obzirom na svoje porijeklo i prvi regrutni sastav, čiji se geni vuku i danas, ne može da ima išta zajedničko sa grafičkim dizajnom. Kada bih imao energije i prostora da se vratim unazad, to bih dokazao kao vidljiv znak apsolutnog glavoumnog, ideološkog, praktičnog i antikolektivnog haosa u tom pokretu koji je propao kao pokret a nikada nije postao stranka.
Ako se neko još sjeća plakata na kome je uspravna ruka, od lakta, sa stisnutom pesnicom, realizovana u zlatotisku, onda mu je sve jasno. Parada Kiča I Prča. Privatni Rilejšn Čopora.
Nu. Kako Masajci ne nose šubare tako Esdees ne razumije Design.
Ali je katastrofalno što ne razumije ni Republiku Srpsku.
Naša Srpska. STŽJ.
To ni Prgavi Harsi nije smio da pomisli. Na njihovoj strani. Naša Bosna.
Esdees demonstrira svoj krajnji domet. Privatni Nacionalni Posjed. Nije Srpska Naša. Srpska je srpska. Kad govoriš o Srpskoj ne govori o sebi. Kao političkoj stranci. Reci šta ti znači Srpska. Niko ti nije tražio posjedovni list.
Unutrašnja bolesna psihologija Esdeesa kao Državotvorne Stranke, iz čega izlaze Državotvorni Poslanici, Državotvorne Redakcije, Državotvorni Novinari, Državotvorni Geometri, naročito oni za prugu prema Bijeljini, limitira njihov preobražaj. Njihov maksimalan domet je Zaustavljen Pad. I na tome su se zakovali kao trećepozivci u obaranju svjetskog rekorda Usaina Bolta.
Ta leprozna misao, Naša Srpska, smještena u oblik paštete, da se može ponijeti u džepu, određuje i njihovo ponašanje na niovu zajedničkih organa.
Esdees, barem na tom nivou, mora učiniti veliki kolektivni intelektualni napor, da odgovori svojoj ulozi. Oni su tamo da zaštite Srpsku a ne da mašu potvrdom da je njihova. Inače, može im se dogoditi da jednog dana Dževrije ili Babaljuskas, izjave Naša BiH.