четвртак, 7. јун 2012.


NEISKUSTVO ZA DRŽAVU

Esdees je dugo bio van Zajedničkih Organa, Esdepeovci bi rekli van Države Za Organe, pa ne shvataju da je vrijeme otišlo dalje. To su pokazali na primjeru prijedloga zakona o ukidanju rtv pretplate i finansiranju televizije iz budžeta.
Dok su bili u Otpoziciji, nisu primijetili da se više ne treba boriti za Zajedničke Organe, za Zajednički Budžet, za BiH uopšte.
Nešto kao nesretni Vlado Dijak koji je zbog toga što nije shvatao vrijeme i njegov protok, dvaput zaglavio zatvora zbog Staljina. Kad se zatvor zvao Goli Otok.
Napisao je neki kafanski pjesmuljak protiv Staljina. Udbaši, gosti i konobari, prijavili su ga i potkrijepili krivnju iz izvora bliskih rakiji i Dijaku. A kad te prijavce Udbi, ni MI63565789,56 te neće spasiti. Dijak je arestiran. U zatvoru nije imao Ajped i ostale zajebancije pa nije bio u toku događaja. Čim je odslužio Kritiku Staljina, napisao je Odu Staljinu, takođe kafanski pjesmuljak. U međudobu, Tito, Komaprtija i Ispravni Komunisti zaratili su sa Staljinom. Udbaši, gosti i konobari, ponovo koriste bliske izvore i Vlado putu putuje da ponovo golootokuje.
Kad mi je to, onomad, pričao u banjalučkoj Zori, pijući lozu, sažalilo mi se pa ga nisam pitao kad je i kako saznao zašto je opet morao na Golotinju.
Tako i danas ne znam zašto je Esdees predlagao da se televizije u BiH, što uključuje i Erteeres, finansiriaju iz Budžeta Za Tihića. I zašto se čude što SNSD nije glasao sa njima. Pa vaš Rajko Vasić je to rekao na zvaničnom sajtu. Čudila se Aleksandurevićka.
Esdees u opoziciji nije ni primijetio da je Republika Srpska počela borbu protiv Staljina. Tu skoro su imali nauk da zahtijevamo, i dobijamo, smanjeni Budžet Zajedničkih Institucija, BZI, a oni sada predlažu novog potrošača. I što je još gore, na te državne jasle bi priveli i Erteeres.
Esdees je sve od Republike dao. Pet brigada zajedničkih institucija. Tri organa, dvije nadležnosti. Ne prenosite više ako Boga znate.
Tačno je da sam izjavio, na portalu SNSD info, da treba ukinuti zakon o rtv pretplati. Jer je to bosanskohercegovački nametnuti zakon. Ali nisam rekao da se televizije finansiraju iz BZI.
Rekao sam da se nakon tog ukidanja pretplate, RTRS finansira iz Budžeta Republike Srpske. Što je javno i trasnaprentno jer i tu budžetsku stavku bi usvajala Narodna skupština Republike Srpske. I pozicija i opozicija. Tamo bi stajale rubrike Za plate, Za razvoj, Za ovaj program, Za onaj program, Za tehniku...
A oni neka svoje televizije finansiraju kako im volja.
Zato je pogrešno što je Esdees išao na taj način u raspravu.
Prvo pravilo kad ideš u Sarajevo: Ne budi konstruktivan.