петак, 17. фебруар 2012.

ODBORNICI NEKA PRIJEĐU
PREKO PRAGA
UMJESTO DA IH PRENOSE

Javljaju mi da na Furuntalu.sim ima uzbunjujući tekst o Ujedinjenoj Opoziciji Banjaluke. Dabome da sam znao da se zvrzlaju. Ali, ipak kliknem. Prethodno mi javili da neki Vlatko Zrilić piše nešto protiv mene. Ne kliknem. Znam da drvarska priluda i sitni prevarant ne zna ništa napisati osim Sitna Lova. Pisao mu neki Furuntalov Dakić. Možda će zato biti primljen kod nekog ministra.
Kad, tamo, sastala se bulumenta bivših. Osim Borenovića. A i on je bivši čistač snijega. Ne znam šta će Stevandić tamo. Sve bivši članovi nečega. Umićević. Neće biti ništa saopšteno, sastanak je preliminarni. Sijelo ponovo za mjesec. Kad Esenesde bude imao odborničke liste.
A onda vidim da Papović piše nešto o odbornicima Trebinja. Tako je propao još jedan pokušaj Furuntala.sim da Ih Napadne Vasić. Papović je uočio stvarni problem u tome što je načelnik Ćuk pokupovao sve dobornike pa je Esenesde na deset izabranih dobio još sedam pribranih.
Samo je u jednom Papović pogriješio. Nije ih Ćuk pokupovao nego su oni prišli Ćuku. A i ne poznaje dovoljno Hercegovačke Odbornike. To je kao i lišće platana pred tim hotelom. Svaki list padne sa svog platana. Ali ujutro nema Trebinjca koji će znati sa kojeg.
Problem nije u tome što Esenesde vlada u Trebinju i što Ćuk pobjeđuje. Čak nije ni problem što Ćuk nije, na izborima, išao i na odborničku većinu.
Problem je u usitnjenoj političkoj sceni. Opozicija radi opozicije. Sastale se banjalučke ekspoziture opozicije. Smiješno. Pola njih je na tom sastanku bilo u špijunskoj ulozi. Zadnji put kad se sastala banjalučka opozicija da podrži Big Načelnika, prdnuli su čabar da je odzvanjalo do Bilogore i Balatona.
Sitna opozicija izvara stotinu ili nekoliko stotina birača, svoje rođake i njihove prijatelje, još ponekog otpadnika od nečega koji privuče svoj kružić birača i eto odborničkog mandata. Takva direktno izbrana protuva i nema nikakvu odgovornost prema svojim biračima. Jer oni i nisu neki izborni monolit nego konglomerat. Nova socijalistička partija u Banjaluci. Amonijakalno.
Rješenje Papovićevih muka nije u tome da se onemogući Ćuka da pobijedi i da mu odbornici prilaze. Rješenje je u izbornom pragu i zatvorenim listama. Bez obzira što će razni ojebsi da pričaju o netransparentnosti i nedemokratiji, kada bi liste bile vlasništvo stranaka, niko ne bi prišao Ćuku jer bi stranka imala odgovornost prema biračima pa bi mijenjala Gospoda Odbornika nekim ko je disciplinovan i odgovoran prema ljudima koji su glasali. Prema onima koji su glasali za njega ali i prema drugima. Dok mali odbornici shvate da nisu trebinjske, prnjavorsk, šekovićke... Tite nego vlasništvo birača, treba ih liječiti pragom i zatvorenom listom.
I dok Genijalni Opozicionari budu sipali dosjetke kao što je Pedepe u Banjaluci usadio table sa obavještenjem da se ne dira snijeg jer je i on vlasništvo Esenesdea, jadni su birači koji im se okrenu. Ah, da. Pojavio se PZBL. STJ. OBP. SIS.