петак, 12. август 2011.

GENETSKO KAZALO KAZAZ
Nisam ni znao da je otišao Zija Dizdarević. Iz Oslobođenja. Toliko je to kolumnisanje, kumulisanje, golomudisanje, bilo bitno. Otjerali ga, kažu, Crveni Cerićevi Cenzori. CCC. Kritikovao Rešida Hafizovića koji je pronašao srpski genocidni gen koga su podržali geni u Londoni i šire. To sam pročitao kod Enverli Kazaza. Kazalo Kazaz nije neka referenca. Malo serucka o Esdepeu, malo o Reisu i njegovim, rijasetovim, sajtovima, malo o Akdemšiluku. Malo o tome kako Rešid Hafizović, i drugi, nastupaju sa pozicija čistog rasizma. Pa veli, citiram:
“…čitatelj očekuje minimum znanstvene utemeljenosti i analizu koja bi argumentirano dokazala odgovornost i krivicu za srebrenički genocid velikosrpske ideologije, institucija sistema, vojske i policije Republike Srpske, srbijanskih i republičkosrpskih političkih elita, kulture mržnje, pravoslavne crkve, akademske i intelektualne zajednice koja je podstrekivala na genocid i stvorila društvene, kulturne, institucionalne, političke i druge preduvjete za njega.”
A on, veli, Kazalo, Rešid, genetika pa genetika.
Prvo, u svezi sa gornjim citatom. Enverešid Kazaz, siroma, nije ni primijetio da je mnogo temeljnije genetski i iskonski optužio Srbe za urođenu, podsvjesnu i predumišljajnu genocidnost nego primitivni univerzitetski Rešid. Jer on kaže: „... koji bi dokazao...“. dakle, nije upitno sve što je Kazalo nabrojao kao optužene, problem je što to niko neće da argumentirano dokaže. Dakle, upotrijebivši i jednu Kazalovu riječ, svi oni, validni, značajni, javni, intelektualni, politički, kulturni i vjerski segmentarijum, osim obične raje, misle isto, samo neko svoje misli uvalja u govna a neko u kaljugu.
Drugo, u svezi sa Cenzijom, posebnim oblikom Cenzure Nad Zijom. Pošto cijela paleta gorepomenutih, a i mnogo više onih nepomenutih, učestvuje u selektiranju ispravnog Žrtvaškog miljea i Fašizaciji Drugih, opšta misao kao samrtni memljivi pokrov prekriva sve. I Ziju i Kazala. Koliko je puta u svom golomudisanju u Oslobođenju, Zija istu, Rešidovu, tehnologiju primijenio zahtijevajući političku eliminaciju Dodika i Repulike Srpske kako bi Njegova Bosna Država, konačno, STJ, krenula ka Briselu, a Brisel svu guzicu podera češući se od nervoze, Što te nema, i na taj način, kao i Kazalo, i Rešid, i Šaćir, i Bakir... doprinosio tome da se prevlađujuće muslimansko mišljenje o Srbima garnira, zalijeva i armira fašizmom i genocidnošću.
Treće, u svezi sa svima njima. I Kazaz, i Zija, i... zaboravljaju staro pravilo produžetaka totalitarnog crno-bijelog, predubjeđajnog, isforsiranog, propagandisanog i nametnutog memljivog misaonog pokrova – kad nestane vanjskih, eksternih, neprijatelja, na red obavezno dolaze domaći, tuzemni, međunamni. Zija i slični su najlakša meta. Ostaci komunista. I nisu nečemu. Dok su trajali, trajali.
Tako, da i samo Kazalo, i drugi, uskoro može očekivati tešku nadglavušnu sudbu. Pošto je pomenuo ketmansku tehologiju, razumije šta je Takija. Što sada kazuju Kazazu, ne mora se poslije kazati kao iskreno i tačno.