недеља, 17. јануар 2010.

VEČERNJA ŠKOLA ZA EVROPSKE KOMESARE
24. januara izbori su za načelnika opštine Bileća. A 26. januara Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso će se naći pod glasanjem Evropskog parlamenta o njegovoj novosastavljenoj Evropskoj komisiji.
Prethodno su njegovi puleni, kandidati za povjerenike, imali intervju, prijemni ispit, ispit zrelosti i sposobnosti, pred parlamentarcima. A u Evropskom parlamentu ima svega, starih partijskih vukova iz raznih zemalja, novokomponovanih političara i raznih autističnih provincijalaca. Svi oni mogu da budu jednako krvoločni prema kandidatima za komesare.
Kao što su i bili prema nekoj mlađanoj bugarčici Rumijani Želevoj kandidatkinji-komesarici za humanitarni rad, takozvanu organizaciju Kolo Briselskih Sestara, ali i prema Oli Renu, kandidatu-komesaru za poslove trgovine i monetarne poslove, za koje je on stručnjak kao i Baba Mileva za količnu novca u opticaju. Ili kao prema Algirdasu Šemeti, kandidatu-komesaru za poresku politiku koji je iz te Litve, tradicionalne eskpertske zamlje za poresku politiku.
Sticajem okolnosti, svih ovih troje ispitanika proveli su se ko gologuzi u gloginjaku. Evropski parlamentarci su ih skoro ismijali a, poslije, su neki, kao plavuša Želeva, jaukali i kukali u kancelarijama briselskim.
Skupilo se u tom Novom Carstvu, u Briselu, sele, svega i svačega. Od poslanika do komesara. Od Doris Pak i Jelka Kacina, koji kao izvjestilac EP, misli da može da propisuje ustave, geopolitičke formule i određuje sudbina nacija južno od sunčanih strana Alpa, do Rena, donedavnog popovatora za proširenje Evropske unije čiji je najveći uspjeh da je te zemlje, južno do Sunčanih Strana, držao što dalje od EU, a stvarnog birokratoida koji sa takvim kapacitetima nema šta da radi ni u mnogim zemljama pojedinačno a kamo lu u EU.
To je zla sudbina novokomponovane Evrope i domet demokratija Trećeg vala u koje su ubrojali i demokratije nakon raspada SSSR i SFRJ. Čemer i jad.
Evropa je jedino zdravo jezgro civilizacijskih dostignuća zemaljske ljudske istorije, kolikogod je ja, kao polovnjaču sa pet podsuknji, pumpericama i podvoljkom, smatrao Ljepoticom Prohujalog Vremena, i zaslužuje bolju selekciju i parlamentaraca i komesara. To se može postići ozbiljnjijim načinom izbora.
Ili da se ostavi jalovog posla.