недеља, 3. јануар 2010.

HAPŠENJA I POVRATAK
Vratio se Sanader.
Znači li to da su hapšenja prošla ili ih je trebalo biti još pa će biti zaustavljena.
Takva i slična pitanja samo su površina hrvatske zamračene politike još od trenutka kada bezmudaši u Jna nisu uhapsili Špegelja. Zamračen je, tako i Sanaderov odlazak kao i povratak.
Može biti štete od toga ako Kosorka, koja mu nije pokazala (sporazum sa Pahorom), bude zaustavljena u svojoj antikorupcionoj politici. Jer, kako su krenuli, dajbože da se stigne izabrati i predsjednik republike, u opasnosti su i kandidati da ih se da uhapsiti.
Slom Hadezea na predsjedničkim izborima može da bude jedan od razloga povratka. I uspon, kao rezultat. Kosorka djevojka očito ima mogućnosti da vodi vladu, u šta sam sumnjao, i može da zavrće mudanca ministrima, lopužama i prilopinama, jer nema ništa ukradeno, osim nekog stančića, ako se sjećam (nije imala pristupa strvožderima i njihovim gozbama), ali nema mogućnosti da vodi stranku jer je bara puna krokodila, i Bebića. Sanader je rekao da će aktivirati svoj statutarni čin počasnog predsjednika. To može biti znakovito.
Zaustavljanje Esdepea može biti sljedeći razlog. Jasno je da Hadeze, i da je Sanader ostao, nema kandidata za predsjedatelja Hrvatske. Na desnici se teško oduprijeti lovi i baviti se politikom koja bi valorizovala kandidata ili više njih. U toj šumi šušteće valute nevidljivi Milanović i još nevidljiviji Josipović, postaju protagonisti. Bandić, koji je i za vrijeme ortodoksnog Račana bio pola divojarac, pola tasmanaijska neman, predočio se jedinim borcem protiv najezde Esdepea. Sanader i jedan dobar dio Hadezea, odlučio je, možda, podržati Bandića ako se još išta može učiniti i ako su ankete istinite. Da li je zato rekao da će podržati onog koga podrži organ stranke. Jer, on sam nije toliko ubjedljiv.
Procjenjujem da neće zaustaviti pomamu za Remetincem. To je, ipak, evropski uslov.
Da li će uspjeti lansirati Bandića, zajedno sa crkvenim tegljačem, vidjećemo. Ovisi kakve su stvarne ankete.