понедељак, 30. новембар 2009.

A ŠTO ĆE DRŽAVI PRAZNICI
Bošnjaci prave državu češće nego Huso djecu.
Bilo koji zakon, tema, institucija, sjednica, incijativa ili najobičniji povod, ako nema ništa drugo, koristi se za pravljenje države. Došlo se do apsurda. Ako se, na primjer, dogodi neki navijački nered, vandalstvo ili, pak, ubistvo, odmah cijela plejada državozboraca izađe u medije i važno elaborira kako bi to bilo spriječeno da je donijet Državni Zakon o navijačima. Golubovi ne bi uneređivali Baščaršiju da je donijet Državni zakon o javnom ptičijem izmetu.
Sada je pred Državnim poslanicima, tako državozborci nazivaju poslanike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Prijedlog zakona o državnim praznicima.
Dabome, glavni zadatak je i preko spiska Državnih praznika dokazati da postoji Država. Tragedija se dogodila kada je preglasavanjem ministara iz bošnjačkog poretka usvojen prijedlog bez 25. novembra i 1. marta. Prvo je navodni Dan državnosti a drugo navodni Dan nezavisnosti.
Bosna i Hercegovina nema nikakve beze sa ZAVNOBiH-om pa to ne može biti praznik Države koje nema. Državnost BiH je, kao kontinuitet, upitna. BiH je nastala u Dejtonu. Ako neko hoće to da slavi, u redu, mada je i to labav nastanak. Osim toga, Sarajevo, tj. Bošnjaci hoće da sruše Dejton pa to nema smisla slaviti.
Ne znam šta je dan nezavisnosti. Ili ne znam što je tolika borba da u nezavisnoj zemlji sude strane sudije i tuže strani tužioci.
Pored živog Rafija slaviti Dan nezavisnsosti priliči samo smiješnim državama.
Naravno, Državni praznici su, kao i sve što dolazi iz Sarajeva i od bošnjačkih stranaka, politički izraz unitarizacije, centralizacije, majorizacije, otomanske balkanizacije i aneksije Srba i Hrvata.
Najbolje bi, tom izrazu, bilo kada bi državni praznici bili sljedeći:
· Državni Dan srpskog genocida nad Bošnjacima
· Državni Dan srpskog genocida uopšte
· Državni Dan hrvatskog genocida nad Bošnjacima u Srednjoj Bosni
· Državni Dan mirnog otimanja Mostara od Hrvata
· Državni Dan agresije nad Nama
· Državni Dan ukidanja Republike Srpske
· Državni Dan borbe protiv entiteta
· Državni Dan odlaska entitetskog glasanja u historiju
· Državni Dan pobjede nad Hrvatima u Federaciji
· Državni Dan vlasti nad Koridorom VC
· Državni Dan Otomanske stabilnosti na Balkanu
· Državni Dana prijema bogumila u islam...