субота, 18. април 2009.

SUD BiH
POJAS ZA MEDDŽIDU
Ušlo pravo u uši.
Meddžida Kreso, predsjednica Suda BiH, požalila se novinarima, za vrijeme radnog doručka, kako je država demonstrirala svoju nebrigu za svoj časni sud. Savjet ministara nije razmatrao dokapitalizaciju Časnog Zemljanog Suda pa je u pitanju provođenje programa Mijenjam Stranog Sudiju. Jer, ove godine Časni Stranci završavaju svoje angažmane u pravu bez granica i ograničenja pa ih moraju zamijeniti domaće sudije a za njih trebaju pare. Iz te činjenice i ponašanja Savjeta ministara Meddžida Kreso je zaključila da je država digla ruke od svega. A ova godina je presudna za opstanak Suda, kaže.
U svoju odbranu navela je činjenicu da se Sud BiH sastoji od 7 sudija Hrvata, 15 sudija Srba i 17 sudija Bošnjaka.
A onda je zaprijtila da će u posjetu Časnom Zemljanom Sudu BiH doći Doris Pak a očekuje se i dolazak potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena. Ne znam za Doris Pak ali Džozef Bajden je prošle godine, zajedno sa suprugom, zaradio samo 269 hiljada $ pa ne treba očekivati da čovjek može pomoći.
Predsjednica Časnog Zemljanog Suda nije uobzirila nekoliko bitnijih činjenica od te da li je, ili nije, Savjet ministara unio u dnevni red nešto o Sudu.
Prvo,
Nije bitno koliko sudija Hrvata, Srba i Bošnjaka ima. Bitno je što ima stranaca. Ali ni to nije bitno. Bitno je koliko kojih osuđenika ima. Kome sudi sud, časna predsjednice? Ne znam zašto ali Srbi, naročito oni čiji su rođaci civili izginuli u ratu, imaju osjećaj da se nikome za te zločine ne sudi.
Drugo,
Svaki sud a naročito Zemljani sud, nije sud koji treba naklonost Države, Savjeta ministara ili nekog još manje stvarnog, nego naklonost onih koji vapiju za pravdom. Samo tražioci pravde mogu sudu dati legitimitet. Ako je pravda zadovoljena za sve.
Treće,
Pošto sud postoji radi vapijućih tražilaca pravde, a nametnut je bez saglasnosti dva entitea i tri konstitutivna naroda, ne pomaže dalje uzdanje u Doris pak i Džozefa Bajdena.
Mada mogu da razumijem da Meddžida Kreso, Predsjednica Suda BiH, misli da je sud stvoren radi nje, radi Doris Pak, radi Bajdena, radi Ešdauna...