недеља, 8. фебруар 2009.

ZAŠTO SE STALNO
UKAZUJE MESIĆ

Stipe Mesić, biši zatvorenik KaPe doma Gradiška Stara, sada na mjestu predsjednika Hrvatske, više priča o BiH od Stranke za BiH.
Ispočetka sam mislio da na taj način popunjava prazniku svoje vještačke tuzemne dužnosti jer tamo ima ustavnu mogućnost da daje svoje mišljenje o radu nedjeljom, o nula promila vina u krvi i o Blajburgu. Poslije sam mislio da ima ambicije da se bavi regionalnim misionarstvom pošto mu je neko od njegovih savjetnika natuknuo da je Hrvatska regionalni faktor pa i on, kao prvi među inim, to jeste.
No, nakon što je proučio Banjalučki dogovor Dodika, regionalnog Tihića i trožupanijskog Čovića, i izašao sa stavom da Republika Srpska, u ustavnim promjenama, ne može ostati neokrnjena, shvatio sam da je instrumentalizovan od neke naftoplodne fundamentalne zemlje da se bori za integralnu BiH. U Cvrtkovcima, Gornjim Hasićima i Skipovcu, ovdašnjim podnebljima, instrumentalizovan znači ili plaćen ili nagužen.
Dobro što Mesić govori protiv Repulike Srpske, traži njeno ukidanje i stvaranje cjelovite i cjelodnevne BiH. Ali on na ovaj način definitivnio pokopava Hrvatski narod u BiH. Ako Mesić misli da Republika Srpska u teritorijalnim razgovorima ne može ostati neokrnjena, ja mu mogu poručiti da može ostati po strani pa će BiH, ovakva, sa depresiranim Hrvatima, ostati vječna. Jer ako Republika Srpska ne učestvuje u ustavnim promjenama, njih neće ni biti. Dejtonska BiH je zakovana međunarodnim sporazumom kojeg su potpisale sve velike sile. I Mesićeva Hrvatska.
Mesić nema pravo tražiti promjenu unutrašnjih dejtonskih granica BiH. Nema pravo govoriti o Hrvatima koji su nekad živjeli na prostoru Republike Srpske ako ne govori o Hrvatima i Srbima koji su nekad živjeli na području Federacije BiH i ako ne govori o Srbima koji su nekad živjeli na području Hrvatske.
A njegovo zalaganje za cjelovitu BiH, bez entiteta i bez Republike Srpske, naročito, jednako je validno kao i zalaganje Milana Sijerkovića za pljuskove snijega u julu i avgustu.