понедељак, 20. октобар 2008.

SPLAV - SIDRENJE NA AKUMULACIONIM JEZERIMA
Gradnja splava i bože pomozi. To može da se obavi amaterski. ali dva važna koraka: transport od splavogradilišta sa niskim gazom do krajnjeg odredišta i sidenje splava na akumulacionim jezerima hidroelektrana gdje nivo vode može da za noć opadne i 20 metara, posao je profesionalaca.
Potrebna su dva jača čamca sa motorima iznad deset konja kako bi se obezbijedio manevar i skratilo vrijeme transporta mada splav ne može da plovi velikom brzinom. Dabome, potrebni su i iskusni piloti čamaca.
Najveća greška koju čine splavari ribari amateri jeste u običnom vezivanju splava za obalu čeličnom sajlom kojoj "nema smrti". Prvi pad nivoa vode dovešće splav u situaciju da osrtane da visi niz suvu obalu, polomljen ili prevrnut.
Potrebno je sačiniti vez tako da amortizuje svaki pad nivoa ali svaki pa i maksimalni rast.
jedini način je veziivanje splava "sa obale na obalu". Potrebno je odabrati obalu koja će biti bliža splavu (radi izlaska i dolaska, korištenja hlada, ureženja prostora...) i za jako drvo vezati sajlu ili plastični pleteni jaki konopac otoran na vlagu a na drugom kraju teg od bureta punog betona. Sajla može da bude duga deset metara. Bure za koji se veže još jedna sajla od 15-20 metara, pušta se na dno. Drugi kraj te duže sajle veže se za splav. Isti postupak se ponavlja na drugoj obali ali je sajala sada znatno duža i opuštenija, bliža dnu jezera. Na nju se učvršćuje slobodnoklizeći teg od deset-petnaest kilograma koji smanjuje utucaj vjetra ili velikih valova na splav.
Tako kraća sajla služi sa odstojanje od izavrane obale a duža je amortizer koji omogućuje splavu da se diže i spušta sa vodostajem. Ako je izabrana obala pod vodom blago strma, splav treba odmaknuti da ne može doći do dna ako se jezero isprazni. Ako je obala vertikala sa dovoljnom dubinom, splav može biti odmah uz stijenu.
Da sam prekjuče umro ne bih sve ovo znao, kako kaže narod. Zato je red da i drugi saznaju pa sam neke svoje posjetioce bloga, vjerovatno, davio.

RIJEDAK DOKUMENT KOJI SVJEDOČI O TOME DA I JA NEKAD JEDEM.
BAREM FASADA I PAKOVANJE PUSTOLOVA.

VJEŠTAČKA DILEMA: DA LI ĆE PROĆI ISPOD MOSTA PREMA JAJCU?


SLIKARSKI I UMJETNIČKI DUH JE DOŠAO DO IZRAŽAJA.

EVO SAJLE O KOJOJ SAM GOVORIO. NA MANJEM JEZERU TREBA 300 METARA.

MOGUĆE I BESPLATNE USLUGE UPUTA I SAVJETA.