уторак, 14. октобар 2008.

GLOGINJE I KLJUSE
Nije dobro da hvalim Avaz, pašće im tiraž.
Ali, Sead Numanović je danas napisao prostonarodno naravoučenije vidljivo svima i golim okom. Jedino što nije vidljivo svoj sili savjetnika, lobista, analitičara, i stranačkih funkcionera okupljenih oko lidera bošnjačkih sarajevskih stranaka.
Temelj svake politike je ekonomija. Ono što je SNSD rekao 2006. Naprijed Srpska znači napredak u ekonomiji, razvoju, zapošljavanju, socijalnoj sferi, kulturi. To smo i uradili. To su ljudi i prepoznali na izborima.
Gologuz ne vlada ničim.
Od 2006. naovamo u Federaciji BiH i u Sarajevu, niko nije pominjao napredak. Jeste hrvatski živalj radio na ekonomskom jačanju svojih područja. Mislim na Vitez, Grude... ali to je više stvar privatnog prljavog i čistog kapitala nego što je u bilo kojoj mjeri stvar političke stranke i dugoročno artikulisanog programa.
Dobro im je Sejo rekao, ako budu znali slušati, treba ekonomski jačati Federaciju, u stvari treba je spasiti od bankrota. Treba i učvršćivati institucije BiH jer su napadima na Republiku Srpsku i Dodika, dovedene u poziciju da se bore za goli opstanak. Ne pravi se Država BiH tako što ćeš organizovati šezdesetminutaške hajke na Dodika a BHT guta pare ko septička jama u kraškom području.
Dabome, nismo Generalići, nije se neki Bakir slučajno sjetio Dodika, niti se neki Haris nešto uščešao pa lupetao po Njujorku i Briselu, niti se Tihić zbog bolesti uzjogunio pa hoće da vrati Republiku BiH koja je vladala teritorijom od tunela do Miljacke, nije se niko slučajno sjetio ukidanja Republike Srpske. Oni jesu slučajni donosioci bombe. Otkrivaju se neprestanim zahtjevima da neko drugi mlati gloginje umjesto njih. Dok im kljuse, u koje se još mogu pouzdati, lipsava od gladi.
Bitni su naručioci ali donosioci trotila moraju da shvate da rade protiv BiH, i ovakve, dejtonske i bilo kakve. Nručioce neće zasvrbjeti ni guzica ni glava pa oni u egzistencijalnom sadašnjem a ni u budućem smislu nisu važni.
Narod je davno rekao: sve što radiš sebi radiš a samo ponekad misliš da radiš drugome.