понедељак, 12. мај 2008.

ŠKOLA FEDERALIZMA
Predsjednik zlopolitičke udruge, u biračkom tijelu poznate kao Stranka Državotvornih Srba, Bosić, iznio je u emisiji RTRS-a politički program njegove stranke za ovu godinu i lokalne izbore. Program se temelji na:
· Propagiranju Dodikovog kriminala prilikom izgradnje zgrade vlade
· Sumračnoj teoriji da reforma policije znači početak kraja Policije Republike Srpske
· Zlovidoj sudbini Srebrenice koja će se izdvojiti iz Republike Srpske jer je ustupak o glasanaju za ove izbore jasan znak za to
· Teoriji da federalizacija BiH znači gubitak za Republiku Srpsku i da je entitet mnogo veća zaštita i garancija od federalne jedinice
· Zalaganju da RTRS doista bude javni servis što će postići kada u emisiji Četiri oka, dva lijepa i dva urokljiva, bude gostovao onaj Mihajljica.
Nema potrebe da obrazlažem tezu da ovo nije politički program i da je to srpski prevod stanja: ne znam šta da radim, ne znam šta da kažem.
Te postavke su kompilacija šeszdesetminutaške teorije o Dodiku kriminalcu, banditu i lopovu, drakulističkog plašenja i zastrašivanja Srba gubitkom policije i Srebrenice i apsolutnog laicizma u pogledu poznavanja prakse i teorije federalizma.
Samo je pitanje vremena kad će se Bosić pojaviti u Bakirovih 60 minuta jer i on kao i ta emisija papagajnski ponavljaju priču o kriminalu bez obaveze da to i dokažu.
Salijevanje strava Srbima tek je hvatanje za slamku dnevnoplitičke teme na kojoj se pokušava izgraditi ozbiljna teza. Stranka za čije je vlasti izgubljena Vojska Republike Srpske, izgubljeno 13 zapadnokrajiških opština, izgubljeno Brčko, izgubljena obavještajna služba... nema pravo nikome ukazivati na nešto što je tobože izgubljeno. Za četiri godine vlasti Esdeesa i Pedepea na nivou BiH je donešeno blizu 350 zakona. Prošle godine, bez vlasti Esdeesa, donijeto je 7 ili 8 zakona na nivou BiH.
Najteža situacija za Bosića je federativni laicizam. On se u to razumije kao Šefka Hodžić u carski rez.
Nije dobro u politici sve crtati i do kraja objašnjavati.
Možda je najbolje da otvorim privatnu školu za izrazite neznalice u pogledu federalizma ali bi veliki procenat esdeesovaca, i drugih stranačkih „eksperata“, dovodio da latentne gadljivosti, pa ću da odustanem od te ideje.
Treba, ipak, da kažem ono što je opštepoznato: federativna država je država država, sastavljena od federalnih jedinica koje imaju svoju nadležnost u zakonodavstvu, sudstvu i izvršnoj vlasti, svoju policiju i sve druge bezbjedonosne službe, svoju narodnu banku ili kako je već nazovemo... svoje granice koje se ne mogu mijenjati, svoje pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja.
Entiteti su nepoznati u teoriji države i prava.
Osnovno što Esdees Bosić ne razmije je činjenica da se na federalne jedinice ne može vršiti pritisak koji se može vršiti na entitete. Federalne jedinice ne možete reformama razvlastiti, izbrisati i stvoriti centralističku i unitarnu državu.
Federalizacija BiH se može izvesti jedino na dejtonskim unutrašnjim granicama, spajanjima sadašnjih teritorijalno-političkih jedinica a nikakvim razbijanjem, podjelama ili cijepanjem tih jedinica, kantona i entiteta. Kad-tad takva federalizacija će se dogoditi, kad svi u BiH shvate da im želje za sarajevskom islamskom homogenizovanom državom kopne i kada vide da Republika Srpska mnogo brže ide naprijed u ekonomiji, kulturi, kontaktima sa stranim kapitalom... Već sada postoje signali da bi se neki kantoni htjeli pripojiti Republici Srpskoj. To i podaci o platama, javnoj potrošnji, dolasku Gasproma, ruskog naftnog giganta, Dženeral elektrika... samo su dokazi bezbjednosti i trajnosti Republike Srpske.
Ako Bosiću nešto nije jasno, federalni status Republike Srpske u federativnoj BiH bio bi identičan statusu Slovenije i Hrvatske u SFRJ.