уторак, 2. јун 2009.

NOVI SVIJET
Pored predviđanja kada će Mihajlica biti izabran za srpskog člana predsjedništva BiH, živo me zanima i izgled Novog Svijeta koji će se izleći u ovom vijeku.
Kanađani, Austrijanci i Rusi, kupili su Njemački Opel. Među tim spasiteljima je i neka ruska državna banka i kaminoski čudovišni proizvođač GAZ – to su oni kamioni gdje nema dijela lakšeg od 25o kilograma i gdje je anlaser teži od land kruzera. Gledajući istorijski, ekonomski i tehnološki, ta akvizicija je ponižavajuća.
Dženeral Motors, jedan od stoljetnih hrastova američke ekonomije, a sve što je stvorilo Ameriku, osim kokakole, bilo je dženeral, pristao je na zaštitu od bankrota i američka država je postala većinskim vlasnikom. Tako je etatizam stupio na svetu zemlju neobuzdanog tržišta. Sada Država Amerika mora da donese Gosplan za GM, gasudarstvenij plan. Ponižavajuće.
Na Berkliju, jednom od sedam univerzitetkih čuda u Americi, izučavaju matematičke metode i modele koje primjenjuje istočna Evropa.
Kina ima skoro 768 mlrd dolara američkih obveznica. To su devizne rezerve Kine u dolarima. To je kinesko vlasništvo nad američkom imovinom. Pošto je grotlo svjetske ekonomske krize, koju prati i finansijska propast, u opštem deficitu budžeta i u opasnosti od velike inflacije koja bi pojela to kinesko bogatstvo ali bogatstvo drugih u svijetu koje se veže za dolar, realan je strah da bi kineska imovina mogla da se premjesti, da se uloži u životni standard, ekologiju, domaću potražnju, nova tržišta. Stoga je američki Džombić, ministar finansija Gajtner, otrčao u dvodnenvu posjetu Kini kako bi najviše tamošnje državne i vladine funkcionere uvjerio da dolar neće propasti i da će se budžetski deficit smanjivati jednako brzo kao i u Federaciji BiH. Sjećam se prijašnjih decenija i američke osionosti kada je trebalo primiti Kinu u WTO ili dopustiti da na američkom tržištu prodaje suknje i ostali upišani bezvrijedni tekstil.
Nekoliko nedjelja prije, stigla je vijest da su Kina i Brazil odlučili da svoje poslove više ne obračunavaju u dolaru. Pored ozonskog, puca i dolarski zemljin omotač.
Sve su to vjesnici Novog Svijeta. Sve su to koraci napretka. Svijet je toliko moćan i globalan da čak i kad ide u propast, on ide naprijed. Samo mali, mikroskopski cvrčci, uvijek idu nazad i ne razumiju trendove.
Zemlje zapadnutog i istočenog balkana trebale bi više pažnje usmjeriti u otkivanje izgleda tog Novog Svijeta. Od njega će zavisiti život ovdje. I ekonomija. I politika.
A to se ne postiže poništavanjem zaključaka, ujedinjavanjem Mostara, bojenjem Republike Srpske u crno i navlačenjem konopca u Federaciji.